21 Ιουλ 2011

Το Σπαθόλαδο (Βάλσαμο) του Αγροκτήματος

Υπερικόν το Διάτρητο. Hypericum perforatum L.

  Το κοινός ονομαζόμενο Βαλσαμόχορτο, Σπαθόχορτο. Κατέχει σπουδαία θέση στα ελληνικά γιατροσόφια. Είναι γνωστό από την Αρχαιότητα για τις ιαματικές του ικανότητες. Είναι ιδανικό για επούλωση τραυμάτων, εγκαυμάτων, και για πόνους από ρευματισμούς και ισχιαλγία, για στραμπουλίγματα, για δερματικά (κρεατοελιές, σπυράκια), καταναλώνετε  και από το στόμα για στομαχόπονους σε αυτήν την μορφή αλλά και ως αφέψημα, επισης ειναι κατάλληλο ως καταπραυντικό των νεύρων και βοηθάει στην αυπνία κ.α.. Λόγω της μεγάλης γκάμας των ιδιοτήτων του ήταν το πιο γνωστό βότανο κατά την αρχαιότητα. Στην αρχαία Σπάρτη γινόταν εφαρμογή κυρίως για την επούλωση των πληγών από σπαθί γι' αυτό και ονομάστηκε σπαθόχορτο. Το φυτό είναι πολύ κοινό στο Κιλκίς και σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα. Το συλλέγουμε από τις αρχές Ιουνίου στα πεδινά μέχρι και τα μέσα Αυγούστου σε μεγάλα υψόμετρα καθώς αναπτύσσετε σταδιακά.
   Παρασκευάζουμε το σπαθόλαδο κλείνοντας μέσα σε γυάλινα βάζα, με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, τις άκρες του φυτού (τα άνθη) όταν είναι σε πλήρη άνθιση, και το αφήνουμε στον ήλιο για ένα μήνα περίπου (30 με 40 ημέρες) ώστε να βγάλει τα αιθέρια έλαιά του.
 
    Είμαι λοιπόν στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι η προσπάθεια μου απέδωσε καρπούς και πλέον υπάρχει διαθέσιμη ικανή ποσότητα ΣΠΑΘΟΛΑΔΟΥ
      Διατίθεται σε μπουκαλάκια, κυρίως των 100 ml με τιμή 10 € αλλά και των 200 ml με τιμή 17 € !!! Η παραγωγή του έγινε με την προσθήκη εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου παραγωγής μας!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου