22 Δεκ 2010

ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ (η εγκατάσταση τρουφοκαλλιέργειας)

    Αφού γνωρίσαμε τι είναι η τρούφα καιρός να μιλήσουμε για το ένα από τα δυο πεδία παράγωγης της, δηλαδή για το χωράφι, όπου θα καλλιεργείτε  στα πλαίσια του Αγροκτήματος Γερακώνας (για το άλλο, την συλλογή άγριας τρούφας, θα αναφερθώ σε επόμενη ανάρτηση). 

    Το χωράφι, λοιπόν, βρίσκεται λίγο έξω από  το χωριό Γερακώνα, περιτριγυρισμένο από πυκνό φυσικό δρυοδάσος. Μετά από ανάλυση του εδάφους και επιτόπια διερεύνηση της καταλληλότητας των επιμέρους παραμέτρων (υψόμετρο – προσανατολισμός – περιβάλλοντας χώρος – μικροκλίμα), από τον τεχνικό σύμβουλο τρουφοκαλλιέργειας, Παναγιώτη Παναγιωτίδη (Παν-Παν) και τον Ιταλό, ειδικό του φυτωρίου Raggi Vivai, Giuseppe Donatiello (Pino), αποφασίσαμε να φυτευτούν τρείς (3) ποικιλίες Τρούφας:
-    Δύο (2) για κανονική παράγωγη (με χρόνο αναμονής τα 7 έως 10 χρόνια): 
     *   Tuber melanosporoum (Μαύρη πολύτιμη χειμερινή) - 239 δέντρα 
     *   Tuber aestivum (Μαύρη καλοκαιρινή) – 230 δέντρα
-  Μια (1) σε πειραματική βάση (με χρόνο αναμονής τα 12 έως 15 χρόνια) 
     *   Tuber magnatum (Λευκή πολύτιμη φθινοπωρινή) – 10 δέντρα 

    Η φύτευση, για την Tuber melanosporoum και την Tuber magnatum έγινε σε αποστάσεις 5Χ5 μεταξύ των γραμμών και εντός των γραμμών από δέντρο σε δέντρο και για την Tuber aestivum 5Χ4 αντίστοιχα, με ενδιάμεσο κενό μεταξύ των ποικιλιών, 11 μέτρα. Προβλέφτηκε και απόσταση από το δάσος από 6 έως 8 μέτρα για την αποφυγή μεταφοράς ανταγωνιστικών μικκυλίων άλλων μυκήτων μέσω των ριζικών συστημάτων των δασικών δέντρων.  

   Κατασκευάστηκε περίφραξη, για την προστασία της καλλιέργειας, από την είσοδο αγρίων ζώων, που έχουν προτίμηση στην τρούφα, όπως αγριογούρουνα, ασβοί, λαγοί, αλεπούδες, ζαρκάδια κ.α., σε ύψος 1,80 μ. από το έδαφος και 40 εκ. εντός του εδάφους με σιδεροπασσάλους και γαλβανιζέ πλέγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου