11 Νοε 2011

9η Πανελλήνια γιορτή μανιταριού στον Ζιάκα Γρεβενών





     Το Σάββατο 05 Νοεμβρίου βρέθηκα στο χωριό Ζιάκας των Γρεβενών όπου πραγματοποιήθηκε η 9η Πανελλήνια γιορτή μανιταριού που διοργανώθηκε όπως κάθε χρόνο από τον ΜΔΜ (Μανιταρόφιλοι Δυτικής Μακεδονίας) κατά το τριήμερο 04 - 06 Νοε 2011και συγκέντρωσε πλήθος επισκεπτών, φίλων της φύσης και των μανιταριών. Η διοργάνωση φέτος ξέφυγε από το γνωστό μοτίβο των πανηγυριών και μπήκε στην λογική της συνάθροισης μανιταρόφιλων για την άμεση επαφή και γνωριμία με τον μικρόκοσμο των μυκήτων. Ακριβώς δηλαδή αυτό που προσδιορίζει και ο τίτλος της γιορτής.

      Φέτος γιορτάσαμε το μανιτάρι και μόνο. Ελπίζω και εύχομαι να συνεχιστεί η λογική αυτή και τις επόμενες χρονιές αλλά και στις τοπικές γιορτές που γίνονται ανά περιοχή.



      Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η έκθεση των διαφόρων μανιταριών που είχαν συλλεχτεί από τα γύρω δάση. Λειτούργησε χώρος πιστοποίησης των ειδών μικροσκοπικά. Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους συντελεστές για την οργάνωση χωρίς την βοήθεια κανενός επίσημου φορέα κυριολεκτικά !! Τα μέλη του συλλόγου έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους !!




      Η εξόρμηση για μανιταρογνωσία έγινε σε ομάδες για την καλύτερη παρακολούθηση από τους επισκέπτες. Δημιουργήθηκαν τρεις ομάδες για μανιτάρια και μια για αναζήτηση τρούφας.
Εγώ συμμετείχα στην εξόρμηση με την ομάδα του δάσκαλου Γιώργου Κωνσταντινίδη στο δάσος όπου έγινε αναζήτηση αναγνώριση και ονοματολογία των μανιταριών από τον ίδιο . Οι παρευρισκόμενοι κυριολεκτικά κρεμασμένοι από τα χείλη του δάσκαλου είχαν μια εξαιρετική εμπειρία ανακαλύπτοντας τα θαυμαστά που μας επιφυλάσσει η φύση με την αρμονία και την πολυπλοκότητα που λειτουργεί, παρά την, εδώ και 21 χρόνια, χειρότερη χρονιά από πλευράς ανάπτυξης του μανιταρόκοσμου, όπως ο ίδιος μας επισήμανε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου