17 Νοε 2012

Το σπαθόλαδό μας (βάλσαμο των Σπαρτιατων)



Υπερικόν το Διάτρητο. Hypericum perforatum L.

  Το κοινός ονομαζόμενο Βαλσαμόχορτο - Σπαθόχορτο (St John's wort), κατέχει σπουδαία θέση στα ελληνικά γιατροσόφια. Είναι γνωστό από την Αρχαιότητα για τις ιαματικές του ικανότητες. Είναι ιδανικό για επούλωση τραυμάτων, εγκαυμάτων, και για πόνους από ρευματισμούς και ισχιαλγία, για στραμπουλίγματα, για δερματικά (κρεατοελιές, σπυράκια), καταναλώνετε  και από το στόμα για στομαχόπονους σε αυτήν την μορφή αλλά και ως αφέψημα, επίσης είναι κατάλληλο ως καταπραϋντικό των νεύρων και βοηθάει στην αϋπνία κ.α.. Λόγω της μεγάλης γκάμας των ιδιοτήτων του ήταν το πιο γνωστό βότανο κατά την αρχαιότητα. Στην αρχαία Σπάρτη γινόταν εφαρμογή κυρίως για την επούλωση των πληγών από σπαθί γι' αυτό και ονομάστηκε σπαθόχορτο. Το φυτό είναι πολύ κοινό στο Κιλκίς και σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα. Το συλλέγουμε από τις αρχές Ιουνίου στα πεδινά μέχρι και τα μέσα Αυγούστου σε μεγάλα υψόμετρα καθώς αναπτύσσετε σταδιακά.
   Παρασκευάζουμε το σπαθόλαδο κλείνοντας μέσα σε γυάλινα βάζα, με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, τις άκρες του φυτού (τα άνθη) όταν είναι σε πλήρη άνθιση, και το αφήνουμε στον ήλιο για ένα μήνα περίπου (30 με 40 ημέρες) ώστε να βγάλει τα αιθέρια έλαιά του.

    Το ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΓΕΡΑΚΩΝΑΣ σας ενημερώνει ότι όπως και το 2011 έτσι και φέτος υπάρχει διαθέσιμη ικανή ποσότητα ΣΠΑΘΟΛΑΔΟΥ (ST JOHN'S WORT OIL)
       Το προϊόν διατίθεται σε φιαλίδια των 100 και 200 ml, σε τιμές λιανικής: 
(Λαμβάνοντας πολύ σοβαρά τις δύσκολες οικονομικές καταστάσεις που περνά ο λαός αυτήν την περίοδο οι τιμές μειώθηκαν στο 50% χωρίς καμιά εξαίρεση στην διαδικασία και την ποιότητα)
      100 ml - 5,00 € (από 10,00 € πέρυσι)
      200 ml - 9,00 € (από 17,00 € πέρυσι)


Η παρασκευή του έγινε με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας!!

Oι θεραπευτικές του ιδιότητες

    Το λάδι Υπέρικου - Hypericum (Σπαθόχορτου - St John's wort) ενδείκνυται  για ισχιαλγία - ρευματικό πόνο, πόνους αρθρώσεων, υδρωπικία, πληγές και χτυπήματα, μώλωπες και εκχυμώσεις, διαστρέμματα, δήγματα εντόμων, εγκαύματα, φλεγμονές, έλκη και αιμορροΐδες, κράμπες, πιασίματα, ψύξεις, νευραλγίες και πονοκέφαλους. Με το σπαθόλαδο, όπως αλλιώς λέγεται, κάνουμε επαλείψεις ή ελαφρές εντριβές στο μέρος που πονά ή μπορούμε ακόμη να εφαρμόσουμε τοπικά επιθέματα με διαποτισμένη γάζα. Επίσης είναι ιδανικό για κάθε θεραπευτικό ή χαλαρωτικό μασάζ. Στις μέρες μας, όμως, είναι ένα από τα βότανα που έχουν ερευνηθεί περισσότερο και με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ήπιας και μέτριας κατάθλιψης και άλλων ψυχικών και νευρολογικών διαταραχών.
     Tο βάλσαμο θεωρείται: 
•  Aντικαταθλιπτικό, ηρεμιστικό, αντισπασμωδικό και βελτιωτικό της ποιότητας του ύπνου σε αϋπνίες. 
•   Aντιφλογιστικό και επουλωτικό για εγκαύματα και πληγές. Eπίσης, θεωρείται ότι επιταχύνει την εξαφάνιση των στιγμάτων της λευκόρροιας και των σκληρών όγκων του δέρματος. 
•     Tονωτικό και διεγερτικό για εξασθενημένους οργανισμούς. 
•     Kαταπραϋντικό και ανακουφιστικό σε βρογχίτιδα, βήχα, άσθμα. 
•     Eμμηναγωγικό - ρυθμιστικό της έμμηνου ρύσης. 
•     Διουρητικό. 
•     Σπασμολυτικό.
•     Για στομαχικές - εντερικές διαταραχές. 
•     Αντιπυρετικό και παυσίπονο.
   H πιο σημαντική δραστική ουσία του βαλσαμόχορτου είναι η Υπερικίνη (Hypericin), η οποία βρίσκεται σε ολόκληρο το φυτό, αλλά σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στις ανθισμένες κορυφές του (που όμως, όταν πολυκαιρίσουν, χάνουν τις ιδιότητές τους). Περιέχει ακόμα φλαβονοειδή (16% στα φύλλα), ξανθόνες, φαινολικά οξέα και ίχνη αιθέριων ελαίων (0,13%).

Παρενέργειες και αντενδείξεις

•  Tο υπερικό μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό ορισμένων ενζύμων. Kατά συνέπεια, χρειάζεται προσοχή όταν χορηγείται ταυτόχρονα με άλλα φάρμακα. Επίσης, επειδή επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές, αλληλεπιδρά με διάφορα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των άλλων αντικαταθλιπτικών. 
•    Εάν πίνετε συχνά βάλσαμο, μπορεί να παρουσιάσετε εμετούς και διάρροια.
•    H υπερικίνη μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία. Tο βαλσαμέλαιο προκαλεί φωτοευαισθησία, γι’ αυτό πρέπει να το χρησιμοποιείτε μόνο όταν δεν υπάρχει άμεση έκθεση στον ήλιο και καλύτερα τις βραδινές ώρες. 
•    Οι έγκυοι και οι μητέρες που θηλάζουν ΔΕΝ πρέπει να λαμβάνουν το υπερικό σε καμία μορφή.
•  Στα άτομα με παθήσεις των νεφρών και όσοι έχουν υπέρταση απαιτήται συμβουλή ιατρού για την ασφαλή χρήση της δραστικής ουσίας Υπερικίνη (Hypericin)