22 Δεκ 2010

ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ (η εγκατάσταση τρουφοκαλλιέργειας)

    Αφού γνωρίσαμε τι είναι η τρούφα καιρός να μιλήσουμε για το ένα από τα δυο πεδία παράγωγης της, δηλαδή για το χωράφι, όπου θα καλλιεργείτε  στα πλαίσια του Αγροκτήματος Γερακώνας (για το άλλο, την συλλογή άγριας τρούφας, θα αναφερθώ σε επόμενη ανάρτηση). 

    Το χωράφι, λοιπόν, βρίσκεται λίγο έξω από  το χωριό Γερακώνα, περιτριγυρισμένο από πυκνό φυσικό δρυοδάσος. Μετά από ανάλυση του εδάφους και επιτόπια διερεύνηση της καταλληλότητας των επιμέρους παραμέτρων (υψόμετρο – προσανατολισμός – περιβάλλοντας χώρος – μικροκλίμα), από τον τεχνικό σύμβουλο τρουφοκαλλιέργειας, Παναγιώτη Παναγιωτίδη (Παν-Παν) και τον Ιταλό, ειδικό του φυτωρίου Raggi Vivai, Giuseppe Donatiello (Pino), αποφασίσαμε να φυτευτούν τρείς (3) ποικιλίες Τρούφας:
-    Δύο (2) για κανονική παράγωγη (με χρόνο αναμονής τα 7 έως 10 χρόνια): 
     *   Tuber melanosporoum (Μαύρη πολύτιμη χειμερινή) - 239 δέντρα 
     *   Tuber aestivum (Μαύρη καλοκαιρινή) – 230 δέντρα
-  Μια (1) σε πειραματική βάση (με χρόνο αναμονής τα 12 έως 15 χρόνια) 
     *   Tuber magnatum (Λευκή πολύτιμη φθινοπωρινή) – 10 δέντρα 

    Η φύτευση, για την Tuber melanosporoum και την Tuber magnatum έγινε σε αποστάσεις 5Χ5 μεταξύ των γραμμών και εντός των γραμμών από δέντρο σε δέντρο και για την Tuber aestivum 5Χ4 αντίστοιχα, με ενδιάμεσο κενό μεταξύ των ποικιλιών, 11 μέτρα. Προβλέφτηκε και απόσταση από το δάσος από 6 έως 8 μέτρα για την αποφυγή μεταφοράς ανταγωνιστικών μικκυλίων άλλων μυκήτων μέσω των ριζικών συστημάτων των δασικών δέντρων.  

   Κατασκευάστηκε περίφραξη, για την προστασία της καλλιέργειας, από την είσοδο αγρίων ζώων, που έχουν προτίμηση στην τρούφα, όπως αγριογούρουνα, ασβοί, λαγοί, αλεπούδες, ζαρκάδια κ.α., σε ύψος 1,80 μ. από το έδαφος και 40 εκ. εντός του εδάφους με σιδεροπασσάλους και γαλβανιζέ πλέγμα.

21 Δεκ 2010

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΡΟΥΦΑΣ - ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

   Φιλες και φιλοι της σελιδας, οσοι απο σας επιθυμουν να εξετασουν το ενδεχομενο ενασχολησης τους με την καλλιεργεια τρουφας, μπορουν να ερθουν σε επικοινωνια μαζι μου. Σε συνεργασια με την Παυλίνα Κλαδοπούλου, χημικό ΑΠΘ (σύμβουλος ανάπτυξης αγροτικών εκμεταλλεύσεων και εμπορεία τρουφών και υποπροϊόντων), έχουμε την δυνατοτητα παροχης : 

  • Συμβουλευτικης και τεχνικης υποστηριξης για τον ελεγχο του διαθεσιμου χωραφιου και την καταλληλοτητα του για την εγκατασταση της καλλιεργειας
  • Επιτοπιας παροχης τεχνικων οδηγιων κατα την εγκατασταση και
  • Συνεχους επιβλεψης της καλλιεργειας και παροχη συμβουλων και οδηγιων με προσωπικη παρουσια στο χωραφι για τα επομενα 5 χρονια.
 Διαδικασίες Δειγματοληψίας
  • Επιλογή των σημείων δειγματοληψίας
  • Αν το χωράφι είναι ένα ενιαίο τμήμα (π.χ. πλαγιά ενός λόφου), τότε λαμβάνεται ένα δείγμα.
  • Αν το χωράφι απαρτίζεται από περισσότερα μέρη με οπτικώς διαφορετικά εδάφη (π.χ. ασπροχωμα, κοκκινοχωμα, μαυροχωμα), τότε πραγματοποιείται ξεχωριστή δειγματοληψία στο κάθε τμήμα.
  • Επιλογή σημείων υποδειγματοληψίας
  • Από ένα επιλεγμένο τμήμα του χωραφιού παίρνουμε τουλάχιστον πέντε (5) υποδείγματα από πέντε διαφορετικά σημεία και τα αναμιγνύουμε, έτσι ώστε να προκύψει ένα αντιπροσωπευτικό ομογενοποιημένο δείγμα.
  • Αν το χωράφι έχει περίπου τετράγωνη διάταξη, τότε τα πέντε σημεία υποδειγματοληψίας λαμβάνονται σε σχήμα "πεντάρι από ζάρι" (ένα κέντρο, τέσσερα λίγο μέσα από την περίμετρο).
  • Αν το χωράφι είναι μακρόστενο, τότε διαγράφουμε μια νοητή γραμμή που το χωρίζει κατά μήκος και λαμβάνουμε πέντε υποδείγματα από σημεία σε σχήμα ζικ-ζακ.
  • Δεν παίρνουμε ποτέ υποδείγματα από σημεία:
    • δίπλα σε δρόμους
    • κοντά σε όχθες ποταμών, ρυακιών και ξερών ρεμάτων
    • δίπλα σε περιμετρικές λωρίδες παρακείμενων δασών ή δενδρωδών καλλιεργειών
    • δίπλα σε φράκτες και σε δενδροστοιχείες.
Δείγματα:
  • δείγμα από βάθος 5-35 cm,
Τρόποι δειγματοληψίας:

  • Επιλέγουμε τα πέντε σημεία υποδειγματοληψίας.
  • Αφαιρουμε τους πρωτους πεντε ποντους μαζι με την επιφανειακη βλαστηση από το σημείο δειγματοληψίας σε βάθος 5 cm.
  • Σκάβουμε λάκκο στο απαιτούμενο βάθος (αλλα 30 cm απο το  .
  • Χρησιμοποιώντας φτυάρι λαμβάνουμε κάθετο τμήμα του εδάφους (π.χ. 30 cm) περίπου 1 Kg.
  • Αναμιγνύουμε τα πέντε υποδείγματα σε μια σακούλα.
  • Απομακρύνουμε τυχόν μεγάλες πέτρες με το χέρι.
  • Αποστέλλουμε προς ανάλυση περίπου 2 Kg ομογενοποιημένου δείγματος (απορρίψτε το υπόλοιπο).
  • Κατεβάστε και συμπληρώστε το έντυπο με τα στοιχεία του δείγματος προκειμένου να λάβετε συμβουλευτική γνωμάτευση ανά επιλεγόμενη καλλιέργεια, από τον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.aclabs.gr/images/docs/sded.rtf
 Το στελνουμε στη διευθυνση:
Ανδρέου Κ.  Ε.Π.Ε. ΧΗΜΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
ΑΡΜΟΔΙΟΥ 14 ΑΘΗΝΑ
ΤΚ 10552

TΗΛ. 210 3311347

      Γραφετε τα στοιχεια σας, την περιοχη, τηλέφωνο και e-mail επικοινωνιας και σημειωνετε να σταλουν οι αναλυσεις  με mail υπόψη στην κ. Παυλίνα Κλαδοπούλου.
Η ολη διαδικασια κοστιζει 30,00 ευρώ/δείγμα.

      Μολις εχουμε τις αναλυσεις και δουμε οτι τα στοιχεια ειναι θετικα θα πρεπει να περασουμε απο το χωραφι σας για να παρουμε την αποφαση το ποιο ειδος τρουφας μπορουμε να καλλιεργησουμε σε τι φυτο, με ποιο τροπο θα οργωσουμε και καποια αλλα συμπληρωματικα στοιχεια που χρειαζομαστε για την επιτυχια της καλλιεργειας. 
      Στη συνεχεια θα πρεπει να παραγγειλουμε τα φυτα.
      Για να δεσμευτουν τα φυτα θα πρεπει να προκαταβαλετε 5 ευρω για καθε φυτο και το υπολοιπο οταν ερθουν τα φυτα.
      Η συμβουλευτικη υποστηριξη κοστιζει 1000 ευρω για 5 χρονια απο τα οποια καταβαλετε τα μισα κατα την επισκεψη μας την πρωτη φορα στο χωραφι σας και τα υπολοιπα μεσα στα επομενα χρονια, συν τα εξοδα μετακινησης και διαμονης εαν χρειαζεται.

    

Δυσαρεστα νεα απο την αρχη της προσπαθειας μου !!!!!!!

Φιλες και φίλοι του blog εχω να ανακοινωσω κατι πολυ δυσαρεστο για μενα προσωπικα !!!! Την στιγμη που ειπα οτι φτανω στο τελος μιας μεγαλης και κουραστικης προσπαθειας που ειναι προϋποθεση για τον καλλιεργητη τρουφας χτυπησε σαν κεραυνος εν αιθρια η κακομοιρια και κυριως η κτηνωδια καποιων υπανθρωπων !!!! Ο κεραυνος ειχε την μορφη της ΦΟΛΑΣ !!!! Η Ηρα μου, το υπεροχο και παιχνιδιαρικο Λαμπραντορ Ρητριβερ, 18 μηνων, μας αφησε στην κακομοιρια μας και πηγε μακρια μας !!!! Πολυ μακρια απο τα κτηνοι αυτου του κοσμου που (θελουν) να ονομαζονται ανθρωποι ....... τρομαρα μας !!!!! Ειχαμε φτασει σχεδον στο τελος της εκπαιδευσης για την αναζητηση τρουφας !!!! Πριν ομως προλαβει να ξεδιπλωσει ολα της τα προσοντα την δηλητηριασαν καποια φρικια αμορφωτα απολιτιστα και ποταπα !!! Το περιστατικο εγινε στο μεγαλο παρκιγκ που κατασκευαστηκε στην Εγνατια οδο στο ρευμα απο Καβαλα προς Θεσ/νίκη μετα τον κομβο της Μουσθενης (πριν τον κομβο του Οφρινιου). Για πολλους μπορει να ηταν ενα ακομα "φολιασμενο" σκυλι, για μενα ομως ηταν μελος της οικογενειας μου, ηταν το μικρο μας κοριτσακι, ολο ναζι και τσαχπινια, ολο κεφι και σκερτσο! 




 Στην αδισωπητη, τωρα, ροη της καθημερινοτητας, αυτο πρακτικα σημαινει ενα απλο πραγμα !!! 'Η μαλλον πεστε μου εσεις, τι θα γινοταν, αν ενας νεος αγροτης, στην περιπτωση μας, ειχε αγορασει ενα μεγαλο πανακριβο αγροτικο μηχανημα (αδοκιμο παραδειγμα αλλα ετσι ειναι αντιστοιχα) και ενω εφτασε η ωρα να το χρησημοποιησει,, στα χωραφια του, στο επακρο, μετα απο κουραστικη και πολυεξοδη προσπαθεια εκμαθησης στον χειρισμο του, του το καταστρεφει καποιος τρελος !!!! Φτου κι απ' την αρχη λοιπον !!!!! Χωρις να λαβουνε υπ' οψη τον συναισθηματικο παραγοντα της περιπτωσης μου !!! Αυτο λοιπον σημαινει νεο κουταβι - εκπαιδευση απο το μηδεν - συναισθηματικο δεσιμο - παλι εξοδα - κουραση - παλι αγωνια μην βρεθει αλλο φρικιο !!!!!
Για τρουφα αγρια λοιπον θα τα ξαναπουμε μετα απο εναμιση με δυο χρονια αν ολα πανε καλα !!! Και ελπιζω αλλα και πιστευω οτι θα πανε ολα καλα !!! Υπαρχη η σχετικη εμπειρια !!!!
ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΚΑΚΟ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΒΡΕΙ !!!!!!!